Calitatea unei cafele nu este determinata de pret si nici de forma artistica pe care reuseste un barista sa o creeze in ceasca. Ea este puternic influentata de espressorul în care se realizeaza, insa nici acest lucru nu determina cu adevarat savoarea pe care o va avea cafeaua. Exista anumite particularităti ale acestor boabe de savoare care determina o aroma intensa, placuta si absolut neconfundabila a cafelei. Astazi am hotarat sa va facem cunoscute cei 5 factori principali care determina aroma unei cafele.

1. Tipul cafelei – Este extrem de important sa stiti ce tip de cafea folositi atunci cand preparati cafeaua de dimineata. Asta daca doriti un gust anume si o aroma distinctiva. Exista doua soiuri mari de cafea: Arabica si Robusta. Al doilea tip de cafea este mult mai acida si reuseste sa confere o aroma mult mai sesizabila, datorita hidrocarburilor diferite pe care le contine. Insa pentru o aroma complexa, asemanatoare cafelelor extrem de scumpe pe care le putem bea în localurile de lux, cafeaua folosita este intotdeauna Arabica.

2. Caracteristicile sortimentului specific utilizat – Exista peste 25 tipuri de cafea produsa de arborele de cafea, iar dupa retetele specifice putem crea mii de sortimente specifice. Pentru o aroma de cafea autentica este bine sa stim ca boabele etiopiene sunt cele mai indicate. Acestea au o textura fina, iar atunci când sunt macinate ajung sa împrastie mult mai usor aroma si sa conserve în totalitate mirosul si gustul amarui al cafelei. Pentru o cafea dulce, textura si densitatea boabelor de Columbia este mult mai recomandata. Cert este ca exista peste 1500 de arome de cafea identificabile la nivel global.

3. Nivelul de cofeina din cafea – Este clar faptul ca nivelul de cofeina influenteaza aroma. Cafeaua in forma naturala este cea mai puternica, in ceea ce priveste nivelul de cofeina. Boabele de cafea neprelucrate sunt perfecte pentru a realiza o cafea cu aroma tare. Nu cumpara cafea gata macinata, daca doresti sa bei cu adevarat o cafea calitativa.

4. Modul de preparare – Pentru o cafea tare cu o aroma îndrazneata si un gust puternic este indicata prepararea unei cafele simple, în apa, fara lapte si fara frisca (cafeaua lunga). Un shot de espresso va avea mai putina cofeina. Specialistii spun ca o cafea lunga are de 2.3 ori mai multa cofeina decât una scurta.

5. Timpul de preparare – O cafea îti pierde 70% din aroma in primele 2 minute. Iar cu cat este tinuta mai mult dupa procesul de macinare cu atât mai slaba va fi aroma. Cumpara cafea boabe si macina-le cu putin timp inainte de preparare. Doar aaa vei putea pastra o aroma intensa a cafelei ai un gust puternic ai distinctiv.

Fii primul ce lasă un Comentariu la “5 lucruri care determina aroma unei cafele de calitate!”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acordă o notă:
Confirm că nu sunt robot!

Articole asemănătoare


6 motive sa alegi serviciul de inchiriere aparate de cafea in comodat

Informații : 27.08.2021 : 0 Comentarii

Ai o companie si vrei sa iti tratezi colegii cu o cafea gustoasa? Atunci trebuie sa stii ca cel care […]


10 motive pentru care trebuie sa continui sa iubesti cafeaua la birou

Informații : 27.08.2021 : 0 Comentarii

Este primul lucru la care ne gandim atunci cand ne trezim. O consumam cu placere si dupa un pahar de […]


10 pasi de la samanta de cafea la espresso

Informații : 27.08.2021 : 0 Comentarii

Cafeaua de care va bucurati in fiecare zi la birou, acasa sau in oras cu prietenii, face o calatorie lunga […]


Cafeaua – un elixir al sanatatii si bunei dispozitii?

Informații : 27.08.2021 : 0 Comentarii

Un subiect pe cat de controversat, pe atat de… degustat (in ambele sensuri: atat la figurat, cat si la propriu). […]