Un subiect pe cat de controversat, pe atat de… degustat (in ambele sensuri: atat la figurat, cat si la propriu). Milioane de oameni isi incep ziua cu o ceasca de cafea, iar despre imaginea aceasta se poate spune ca a devenit un cliseu al unei dimineti reusite.

Daca te numeri si tu printre consumatorii de cafea, cu siguranta macar o data ti-ai pus intrebarea: „Oare este bine ce fac? Oare cafeaua nu-mi va dauna?”. Iar daca incerci sa renunti, s-ar putea sa observi ca nu este atat de usor cum parea. Vestea buna este ca, daca nu exagerezi in aceasta privinta si nu ai vreo problema de sanatate care sa riste sa se agraveze in urma consumului de cofeina, nu va trebui sa renunti.

O serie de cercetari efectuate in strainatate au pus in evidenta faptul ca este chiar benefic pentru organism sa consumi cafea. Astfel, aceasta poate preveni aparitia cariilor dentare (datorita unor compusi care au proprietati antibacteriene), imbunatateste performanta sportivilor, combate durerile de cap, acneea si, de asemenea, poate preveni afectiunile digestive, ale ficatului avand efecte si in ce priveste maladia Parkinson.

Bineinteles, acum nu trebuie sa cadem in extrema cealalta. Presupunand, prin reducere la absurd, ca o persoana ar incerca sa previna aceste probleme consumand zilnic trei-patru cesti de cafea, nu va ajunge la nici un rezultat. Cel putin, nu la unul favorabil.

Care este explicatia?

Boabele de cafea sunt foarte bogate in niste antioxidanti al caror efect devine si mai puternic in urma procesului de prajire. De asemenea, cafeaua are un continut ridicat de magneziu, iar acesta, alaturi de antioxidantii despre care vorbeam, echilibreaza glicemia.

Cafeina este un ingredient care ofera multe beneficii, iar unul dintre acestea este ca poate ameliora simptomele cumplitei boli Parkinson. De asemenea, are efect asupra durerilor de cap, din care cauza numeroase medicamente destinate combaterii migrenelor contin si cafeina.

Printre alte efecte, cafeina stimuleaza activitatea cerebrala si sistemul nervos, imbunatateste capacitatea de concentrare si ajuta la combaterea oboselii.

Fii precaut…

Cu siguranta stii deja, cafeina este un drog si consumul abuziv ar putea avea efecte nedorite. Daca iti place foarte mult sa bei cafea, ai putea sa optezi pentru o varianta saraca in cofeina.

O ceasca de cafea de dimensiune medie contine aproximativ 85 de miligrame de cofeina, ceea ce poate fi tolerat de majoritatea consumatorilor. Unii beau doua cesti, dar o cantitate mai mare poate duce la aparitia unor simptome precum: nervozitate, accelerarea pulsului, palpitatii, insomnie si iritabilitate.

Pe termen lung ar putea aparea si probleme mult mai grave decat acestea, cum ar fi hipertensiunea arteriala si osteoporoza (cafeina influenteaza absorbtia calciului, iar pe termen lung poate afecta tesutul osos). De asemenea, aparitia ulcerului nu este intotdeauna straina de consumul exagerat de cafea.

In alta ordine de idei, nu te grabi sa ajungi la concluzia ca cel mai bine ar fi sa bei cafea decofeinizata; s-ar parea ca aceasta nu este atat de inofensiva cum se crede. Contine niste elemente care pot deregla functionarea normala a aparatului circulator – astfel incat, n-ar trebui consumata atat de frecvent. Daca esti intr-o situatie cand nu ar trebui sa bei (prea multa) cafea – de exemplu, esti insarcinata – este preferabil sa bei o ceasca mai mica sau una obisnuita, dar la doua zile, decat sa recurgi la cafeaua decofeinizata.

… Si nu uita caloriile

Varietatea de bauturi pe baza de cofeina este ispititoare, dar poate constitui un real pericol pentru silueta. Tot felul de licori care contin intr-adevar cofeina, dar si: frisca, diferite siropuri sau toppinguri. Aceasta ca sa nu mai vorbim despre zaharul si laptele adaugate (macar in aceste doua cazuri, poti folosi indulcitori, respectiv un produs similar degresat).

De exemplu, o asemenea bautura poate avea pana la 570 de calorii. De aceea, este bine sa te limitezi la o cafea simpla, neagra, ce nu contine calorii, si vei avea parte de toate efectele sale pozitive. Evitand sa depasesti limita, vei vedea ca o cafea consumata zilnic iti va imbunatati randamentul si va adauga mai multa culoare vietii tale.

Fii primul ce lasă un Comentariu la “Cafeaua – un elixir al sanatatii si bunei dispozitii?”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acordă o notă:
Confirm că nu sunt robot!

Articole asemănătoare


6 motive sa alegi serviciul de inchiriere aparate de cafea in comodat

NOUTĂȚI : 27.08.2021 : 0 Comentarii

Ai o companie si vrei sa iti tratezi colegii cu o cafea gustoasa? Atunci trebuie sa stii ca cel care […]


5 lucruri care determina aroma unei cafele de calitate!

NOUTĂȚI : 27.08.2021 : 0 Comentarii

Calitatea unei cafele nu este determinata de pret si nici de forma artistica pe care reuseste un barista sa o […]


10 motive pentru care trebuie sa continui sa iubesti cafeaua la birou

NOUTĂȚI : 27.08.2021 : 0 Comentarii

Este primul lucru la care ne gandim atunci cand ne trezim. O consumam cu placere si dupa un pahar de […]


10 pasi de la samanta de cafea la espresso

NOUTĂȚI : 27.08.2021 : 0 Comentarii

Cafeaua de care va bucurati in fiecare zi la birou, acasa sau in oras cu prietenii, face o calatorie lunga […]